Juhannuskimppu

Nokialaisen rinneniityn kasvillisuus pursuilee epäjärjestystä ja runsautta vastustamattoman röyhkeästi. Niitty tuntuu viestivän jokaisella kasvillaan, että sille on ihan sama, vaikka ihmistä ei olisi koskaan keksitty.

Niitty on kuurosateiden kastelema, läpikotaisin. Sadetakin päällä on jännittävää istuskella katselemassa Pyhäjärven ja Kuloveden yhdistävää Nokianvirtaa, joka värehtii rantapuiden takana kuin suuren ja levottoman eläimen selkä.

Linnut pyrähtelevät tuomessa niityn keskellä, koiranheinät huojuvat ympärillämme. Viistosti niityn takana sipisee Haaviston vuorijalavalehto, jonne tulimme Ruutanan luonnonsuojelualueelta. Ruutanajärven rantaa kaunistivat valkoisina kukkivat lumpeet. Rantaviivalla kasvoivat raatteet ja vehkat.

Kun nyt, päivää myöhemmin, muistelen Ruutanajärveä ja sen ympäristöä, mieleen tulevat ensimmäisinä pähkinäpensaat, tuoksuvina kukkamattoina metsänpohjaa peittävät vanamot sekä röyhyhelmikät, joita näin nyt ensimmäisen kerran elämässäni. Muistan, kuinka lämpimältä järvivesi tuntui käteen, ja vieläkin hymyilyttää muistikuva laiturirannan naku-uimareista: heidän hyvä fiiliksensä säteili pienen järven yli muihinkin.

Oheinen juhannuskimppu on poimittu juhannuspäivänä Tampereen Järvensivulta, ainoastaan kameralla. Taikojen tekemiseen se on myöhässä, mutta voihan sitä katsella talvella, kun lumipyryt pyyhkivät metristen hankien ylitse.


Kurjenkello.


Metsäkurjenpolvi.


Nurmitädyke.


Mesiangervo.


Päivänkakkara.


Niittyleinikki.


Niittynätkelmä.


Hiirenvirna.


Puna-apila.

Koska juhannuskimpulla ei voi enää tehdä taikoja, kartutan yhdeksän kukan kimppua vielä kolmella:


Ahomansikka.


Mäkitervakko.


Ruusuruoho.

Tämä yksilö oli todellakin aniliininpunainen. Sen vieressä kasvava ruusuruoho oli väriltään tuttu, haalistunut roosa. Kiinnostaisi tietää, mistä värierot johtuvat. Kasvit kukkivat vain parinkymmenen sentin päässä toisistaan.

This entry was posted in kasvit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s