Sadetta Isollasuolla

No mitäs tässä, syödään vaikka eväitä, tuumimme turvesuulissa Isollasuolla, kun ensimmäinen sadekuuro ropisee kattoon ja olemme palanneet pitkoksilta suulin suojaan. Tuli jätettyä sateenpitävät kamppeet autoon.

Ensimmäistä kuuroa seuraa toinen, kolmas ja lopulta ties mones, kunnes sade viimein muuttuu tauottomaksi.

Sateen pitäminen suulissa on rattoisaa puuhaa. Ei ole kiirettä, suo tuoksuu, kahvi höyryää mukissa. Ilta pimenee, matka puoliyöhön lyhenee. Jos olisi varusteet mukana, suulissa olisi mukava yöpyä. Kuuntelisi sateen ropinaa ja antaisi unen tulla.

Kävin Isollasuolla toukokuun ensimmäisellä viikolla, lupasin tulla uudestaan suopursujen kukkiessa. Halusin nähdä iltavalossa Savannipaikaksi nimeämäni kohdan juuri silloin, kun maata peittäisivät korkeina, valkoisina ja tuoksuvina kasvustoina kukkivat suopursut.

Savannipaikasta tuli Savannipaikka eräänä kuumana päivänä viime kesänä. Tietystä kulmasta supisuomalainen suonäkymä muistutti äkkiä savannia, jolla akaasiat (oikeassa elämässä kitukasvuiset, latvasta litteät, mutta tuuheat männyt) nousevat korkeasta ruohikosta (napaan asti yltävästä suopursu-, juolukka- ja vaivaiskoivuvarvikosta) helteestä väreilevään ilmaan. Värit olivat murrettuja vihreitä, ruskeita, punaisia ja keltaisia, ja olisi vain ajan kysymys, kun leijonan hallavanruskea selkä auraisi ruohikkoa.

Suopursut lopettelevat kukintaansa, valtaosa on jo kukkinut, ja jäljellä olevat kukat ovat ränsistyneitä. Myöhästyin. Nyt suomaisemaa pilkuttavat tupasvillat valkoisina ja pehmeinä kuin jättimäiset lumihiutaleet. Karpalo kukkii valtoimenaan, pienet kukat muodostavat sammalikossa vaaleanpunaisia mattoja. Myöhäisimmät muuraimet kukkivat vielä, mutta osa kasvattaa jo raakasia, kuten juolukatkin. Suokukka on valtaosiltaan kukkinut. Sammalet hehkuvat sateessa punaisen, keltaisen, vihreän ja ruskean lukuisina sävyinä.

Joutsenet toitottavat Kokemäenjoella, mutta vaimeammin ja harvemmin kuin puolitoista kuukautta sitten. Lehtokurppa lentelee tiuhaan yllämme, ja metsässä esittää rahisevaa lauluaan lintu, jota en tunnista äänestä. Hyttysiä on vain muutama, ja pimenevällä taivaalla kiitävät nopeat tummat perhoset, ehkä ne ovat joitakin yöperhosia? Ne lentävät vauhdikkaasti, mutta eivät lainkaan suoraviivaisesti, vaan kulmikkaasti koukeroiden. Ne ovat niin nopeita, että niistä on mahdoton tehdä tarkkoja havaintoja.

Kun sade muuttuu tauottomaksi, lopettelemme pitkäksi venähtäneen evästauon suulin kodikkaassa suojassa, käymme autolla pukemassa sadekamppeet ja lähdemme tsekkaamaan uuden Mutilahden tornin. Koiranputket koristavat aina vain hämärtyvämpää maisemaa kahden puolen kapeaa soratietä, metsä ja pellot kiiltelevät märkinä ja syvänvihreinä. Sadepisarat sanovat lip-lip-lip osuessaan Puurijärven pintaan, tekokoski kohisee taustalla. Puurijärveä kunnostetaan alkuperäiseen tilaansa Kokemäenjoki-LIFE -hankkeen turvin. Nyt maisema näyttää aika myllätyltä.

Kun katselen uudenkarheasta lintutornista kunnostustoimien kohteena olevaa Puurijärveä, näen sieluni silmin ensi kevääseen: lintumuuttoa seuraavat ihmiset kansoittavat tornin molempia katselutasanteita. Jos hanhet laskeutuvat tähän päähän järveä, luvassa on upeita havaintoja. Aion olla kymmenen kuukauden kuluttua tällä tornilla itsekin. Ja ensi vuonna seison Savannipaikassa täsmälleen silloin, kun suopursut kukkivat.

PS.
Valokuvassa ei ole käytetty salamaa, vaikka se siltä vähän vaikuttaakin. Kuva on otettu noin klo 20.30, taivas oli pilvistynyt. Horisontissa pilvipeitto oli tasaisen teräksenharmaa, läpitunkematon, mutta ylempänä taivaalla pilviverhossa oli ohuempia kohtia, joista kajasteli valoa.

This entry was posted in retket. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s