Kansallispuistohetkiä

Puuskittainen länsituuli nostaa Ison Helvetinjärven päivätuvan pihanuotiosta savun tuoksun tänne ylös, kivenheiton päähän näköalapaikasta ja Helvetinkolusta.

Pitkulainen rotkojärvi päilyy tummana puunlatvojen lomasta. Varjoisan rannan puolella vesi on mustaa, keskemmällä ruskeaa ja siinä, mihin aurinko osuu, sinimustaa. Aallokkoa koristaa hopeinen tuike.

Koivunlehdet sipisevät tuulessa, metsä huokailee. Lähelle lennähtää punatulkku, päästelee metallisia vihellyksiä. Kun olen paikoillani riittävän pitkään, muitakin pikkulintuja tulee näkyviin.

Tuulenpuuskien välisissä hiljaisuuksissa kuuluu käen kukunta. Muutama muurahainen kipittää harmaalla kalliolla. Päivätuvalta kiirivät lasten huudahdukset. Helvetistä itään -luontopolku on lapsiperheiden suosiossa, koska se on riittävän lyhyt lapsille, mutta tarpeeksi pitkä aikuisille, ja sen puolivälissä on mahdollisuus syödä eväitä nuotiolla tai päivätuvassa.


Ihminenkin merkkailee. PK
ja Jari ovat käyneet näköalapaikalla
Helvetinkolun tuntumassa.


Aika pysähtyy Helvetinkolussa.

Aluillaan olevan kesän aikana aion tutustua uusiin retkikohteisiin, mutta koska tänään on vanhojen tuttujen päivä, koukkaan kotimatkalla Seitsemisen Multiharjun ja Soljasten kautta. Multiharjun parkkipaikalla on bussi, vaihdan kuljettajan kanssa pari sanaa. Hänen matkustajansa ovat oppaiden kanssa tutustumassa aarnimetsän luontopolkuun.

Retkeilijöitä on paljon sekä Helvetinjärvellä että Seitsemisessä: lapsiperheitä, kaveriporukoita, pariskuntia.  Soljastensuon näköalapaikalla nukkuvat mies ja nainen – teltassa oli yöllä kuulemma niin kylmä, että nukkuminen jäi torkahteluksi. Auringon lämmössä nukutaan nyt univelat pois.

Yllätys odottaa Soljasten suoluontopolun viimeisellä pitkospuiden osuudella. En ole uskoa silmiäni, mutta on se uskottava: muurain (hilla, lakka) kukkii jo! Toivottavasti kukat varjeltuvat hallalta.

Advertisements
This entry was posted in retket. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kansallispuistohetkiä

 1. talvicamino says:

  Oletko jo kuunnellut Lehtopöllön pesällä -ohjelman?

  Yle Areena mainostaa ohjelmaa näin: “Tutkija Patrik Karell kertoo tutkimuksestaan, jossa pyritään selvittämään, miksi ruskeat lehtopöllöt ovat yleistyneet Suomessa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Ohjelman aluksi tutkija ja lintuharrastaja Andreas Linden kertoo lehtopöllön äänistä, joissa on yksilöllisiä eroja, eräät muistuttavat jopa trumpettia! Toimittajana Minna Pyykkö.”

  Laitan vielä linkin:
  http://areena.yle.fi/ohjelma/1595251

  • Tuula says:

   Kiitos vinkistä ja linkistä. Avasin radion taannoin ihan sattumoisin ja kuulin ohjelmasta loppupuolen, siinä pohdittiin värien yhteydessä geenien muuttumista. Pitää kaivaa ohjelma esille ja kuunnella alkukin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s