Kosketuksia

Piti käyttää Kerttu eläinlääkärissä. Ihailin lääkärin rauhallisia, varmoja otteita. Kerttu on kotioloissa temperamenttinen pakkaus – kävelevä tahtotila – mutta vieraiden seurassa ja vieraissa paikoissa arka.

Olen elänyt kissojen kanssa niin kauan, että lääkärikäyntejäkin on vuosien varrella kertynyt. Useimpien lääkäreiden taitoa eläinten käsittelyssä voi ihailla, mutta sitten on niitä toisenlaisiakin.

Edellisen aran kissani  lääkäriksi sattui aluksi henkilö, joka arkuuden todettuaan haki oitis apuväkeä ja rukkaset. Hän oletti automaattisesti, että aralta kissalta tulee kynttä ja hammasta. Tulikin, mutta miksiköhän?

Seuraavalla kerralla lääkäri suostui ehdotukseeni pitää kissa sylissä tutkimuksen ajan. Siinä se antoi käsitellä itseään miten vain. Sen sydäntä sai kuunnella, siltä sai ottaa verikokeen, sen suuhun sai katsoa ja silmät tarkastaa.

Löytökissan luottamus oli kova pala etenkin silloin, kun kissa täytyi viedä lopetettavaksi. Silittelin sitä sylissäni rauhoittavasta piikistä kuoleman saapumiseen, ja tovin sen jälkeenkin. Mietin, petinkö sen luottamuksen, vai olinko luottamuksen arvoinen loppuun asti.

Eläimen luottamus on suoraviivaista. Eläin ei pohdi luottamuksensa asteita tai sävyjä eikä aseta sille ehtoja. Se vain luottaa tai ei luota. Eläimen luottamus ei imartele, vaan ottaa lujille, liikuttaa, velvoittaa ja vastuuttaa. Sen pettäminen satuttaisi loppuelämäksi.

Sitten ovat ne eläinlääkärit, jotka käsittelevät kissaa varmoin, rauhallisin ja turvallisin ottein. Heidän kätensä eivät viestitä eläimelle pelkoa ja arkuutta eivätkä kysy epätietoisina, sopisiko koskettaa ja millä tavalla. He tietävät, mitä tekevät. Heidän käsissään eläin lakkaa pelkäämästä ja hermoilemasta.

Tämänpäiväinen eläinlääkäri oli sellainen. Kerttu rauhoittui hänen käsittelyssään eikä siltä katkennut pinna edes silloin, kun lääkäri tunnusteli omasta mielestäni piinallisen pitkään sen vatsanseutua.

Advertisements
This entry was posted in eläimet, kissat. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kosketuksia

  1. Marja says:

    Kerttu koskettaa. Osaava lääkäri osaa koskettaa. Siun kuvat ja tekstit koskettavat. Ja se koskettaa, että Kertulla on kaikki mitä kissa voi tarvita, Kertulla on sinut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s