Loma lumen lumoissa

Kouvolasta itään on kuin sukeltaisi vetiseen maitoon. Perinteinen kahvitauko Utissa on jäädä väliin, koska sumu on piilottanut tien varrella sijaitsevan huoltoaseman lähes huomaamattomaksi. Määränpään lähetessä, Kymenlaakson vaihtuessa Etelä-Karjalaan, maisema muuttuu yhä untuvaisemmaksi. Raskaat lumiriekaleet peittävät liikennemerkit ja opasteet kuin risat viltit. Parisataa loppumetriä perille pujottelen kuusten reunustamaa, juuri ja juuri auton levyistä lumisolaa.

 Lumen ja  valon lumoissa

Miten kuvailla sanomattoman kaunista? Sellaisen on lumi tehnyt maisemista – metsistä, pelloista, pihoista, rannoista. Hanget ovat puhtaat, muhkeat ja paksut. Pensaat ja kivet erottuvat loivina kumpareina, puut oksineen näyttävät siltä kuin näkymätön jättiläinen olisi dipannut ne kuohkeaan kermavaahtoon.

Hankien keskellä suikertavat kulkureitit, polut ja kapeat tiet. Ne ovat kuin pehmeäseinäisiä tunneleita, joiden katon muodostavat niiden ylle kaartuneet lumiset oksat. Toisinaan ilmassa värisee ja välkehtii kevyttä pakkaslunta, joskus hangelle leijailee pumpulimaisia, pehmeitä hiutaleita.

Päivät ja yöt ovat pilvisiä, valo pehmeää. Aamupäivällä ja illansuussa valo on sinistä, keskipäivällä vaaleanpunertavaa, etenkin jos pilvipeite ohenee. Iltaisin ja öisin täysikuu kertoo terveisiä auringolta valaisemalla äänetöntä maisemaa.

Tätä kaikkea katsoessani ja kuunnellessani voin vain vaieta. Toivon ainoastaan, että muistaisin tämän mykistävän kauneuden aina. Että voisin palauttaa sen mieleeni kuvina, valoina, tuntumina, lumen tuoksuna. Ja että vuosienkin päästä uskoisin kauneuden olleen totta, enkä kuittaisi muistoani jälkikäteen somistetuksi kuvitelmaksi.

Suksielämää

Hiihto. Murtomaahiihto. Perinteinen tyyli. Ylämäkeen, alamäkeen, jäällä, suolla, metsässä, pellolla, niityllä, hakkuuaukeilla. Auringossa, lumisateessa, suojasäässä, sumussa ja pakkasessa. Umpihankeen ja valmiita latuja. Hiihtäminen oli maaseudun mukulalle itsestään selvä tapa liikkua luonnossa ja siirtyä paikasta toiseen. Ei tullut mieleen miettiä, pidänkö hiihtämisestä vai en. Tosin pidin, pitkälle aikuisuuteen asti. 

Sitten teknologiasta tuli yhä olennaisempi osa sunnuntaihiihtäjänkin suksielämää. Äkkiä oli sen seitsemän sortin suksia eri tyyleihin ja tarkoituksiin, tuollaista ja tällaista suksenpohjaa, niitä ja näitä materiaaleja, puhumattakaan lukemattomista herkkävireisistä voiteista työläine kiinnitys- ja puhdistusmenetelmineen. Jäin tervattuine puusuksineni kehityksen kyydistä.

 
– Karsee lökä! Onni ja Kerttu tekevät
numeron suksivoidelaatikosta.

Hiihtämisestä on tullut asiantuntemusta vaativa hienosäätöinen teknologinen suoritus, tieto- ja taitolaji ennen kuin on edes päässyt ulos ja ladulle. Olkoon niin, että aika kultaa muistot, mutta kaipaan yksinkertaisuutta – sitä, että riitti, kun kiinnitti monot ja sukset toisiinsa ja antoi mennä. Haluan tervatut puusukset takaisin! Haluan hiihtosukat, anorakin, nelireikäiset monot ja ruokovartiset sauvat! Haluan takaisin osaamisen tunteen.

Mutta edelleenkin nautin hetkistä, joina hiihto sujuu, sukset luistavat lipsumatta ja pitävät, kun on pidettävä. Sellaisiakin tuokioita on, mutta silloin olen liikkeellä eräsuksilla, keskellä luontoa, omilla laduilla.

 Kylmää, kylmää

Kun avaan saunan oven, pimeään ulkoilmaan puskeutuu höyrypilvi, kieppuu hetken, nousee ja katoaa. Lumihiutaleet putoilevat raskaina suoraan hangelle, leijailematta. Saunassa kynttilän kajo luo seinälle lepattavia, väriseviä varjoja. Kiuas rapsahtelee unettavasti.

Koska rannassa ei tänä talvena pidetä avantoa, hanki saa korvata veteen pulahtamisen. Lumi tuntuu karhealta ja hirvittävän kylmältä, hanki hukuttaa. Toisin kuin vesi, lumi ei kannattele lainkaan. Siihen vain uppoaa. Kylmyys saa haukkomaan henkeä, on pakko päästä nopeasti takaisin saunan lämpöön.

Löylyssä kihelmöi ja pistelee, iholle jäänyt lumi tuntuu pystyvän palelluttamaan vielä saunassakin. Pikku hiljaa, hyvin hitaasti, alkaa tulla lämmin. Rauhoitun kuuntelemaan kiuasta, katselemaan seinillä verkkaisesti häilyviä varjoja, kuvittelemaan saunan rakenteissa piileskeleviä somia metsähiiriä.

Avannossa pulahtaminen jälkifiiliksineen on monin verroin miellyttävämpi kokemus kuin hangessa pyöriminen. Kun avannosta nousee, olo on yllättävän lämmin, laiturille voi jäädä toviksi ihmettelemään vaikka talvista tähtitaivasta. Sen sijaan hangesta noustua kylmyys pysyy, jopa pahenee, koska iholle jääneet lumikiteet säilyttävät kylmyytensä.

Vaikka avanto olisikin tänä talvena auki, en ehkä silti pulahtaisi. Pari kolme talvea sitten, eräänä keväänä, jokin eläin alkoi kasata ruokoja avannon laidalle aivan kuin pesäntekopuuhissa. Eläintä emme koskaan nähneet, keko kasvoi päivä päivältä.

Jostain syystä raksahommat jäivät kuitenkin kesken. Ehkä avanto oli rakentajan makuun liian vilkas. Omalta osaltani se kyllä jäikin rauhaan. Ajatus jään alla ihmisten varpaita tapittavasta, vahvahampaisesta killisilmästä oli mielikuvitukselleni liikaa.

Advertisements
This entry was posted in luonto, reissut, talvimeininki. Bookmark the permalink.

2 Responses to Loma lumen lumoissa

  1. Minni says:

    Kappas kun Kertulla jalka vipattaa, ettei olisi zumba-kurssi menossa.

  2. Kerttu says:

    Moro Minni, kiva kuulla susta tälleen ku sä oot sun kotona ja mä oon mun kotona. Tos kuvashan mä oon siis semmosella ulkopöydällä jolle piti mennä LUNTA pitkin, sä tiedät, semmosta valkosta kylmää. Mä en vielä oo ottanu tota zumbaa haltuun mut mä tajusin ett jos steppaa ni ei ehi tuntuu anturois kylmältä. No sit se steppi jäi päälle, tost kuvast sen huomaaki hyvin. Mut siis hei ketkä lukee tätä ni jos teil on lumella kulkemises ongelmii ni koittakaa steppii. Sä Minni voit kokeilla kans, jos sun rappukäytävän lattia tuntuu joskus liika viileelt sun tassuis – mä oon nimittäin kuullu ett sä joskus käyt tarkastaas teid- sori siis sun rapun ettei siel vaan oo mitään sellasta mikä ois sun mielestä epätyydyttävää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s