Ikitomaatti

Parvekepuutarha tuotti viime kesänä paljon iloa ja muutaman tomaatin. Korjasin sadon syyskuun puolivälissä. Kypsät tomaatit kokkailin, pari vihreää asettelin keittiön sivutasolle kypsymään.

Kuvan kypsynyt tomaatti jäi käyttämättä. Se on säilynyt huoneenlämmössä pilaantumatta lähes neljä kuukautta.

Ihmettelen tomaatin säilyvyyttä. Se on kukkapurkissa kasvanut luomutomaatti, ei lannoitteita, ei torjunta-aineita. Vain ihastelua ja melko säännöllistä kastelua läpi hellekesän. Mikä on ikitomaatin salaisuus? Antioksidantit? Jos ne ovat näin säilyttäviä, tiedän, mitä jatkossa vaadin naamarasvalta. 

Tomaattia sanotaan lemmenomenaksi. En ole varma, viittaako nimitys tomaattiin rakkausruokana, vai onko se vain romanttinen lempinimi auringossa ja tuulessa viihtyvälle punaposkelle. Jos ihmetomaatti puhuisi, se kai joka tapauksessa vannoisi ikuista tomaattiutta.

This entry was posted in kasvit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s