Majavan mailla Isojärvellä

Majavan työ on pitkällä. Runko on järsitty puoliväliin, tuoreus kertoo eläimen käyneen metsätöissä hiljattain. Työmaa sijaitsee mäenrinteessä Kannussalmen eteläpuolella Isojärven kansallispuistossa.

Majavapolun varrella tikka koputtelee korkeaa keloa. Retkikumppanin kehotuksesta painan käden runkoa vasten. Koputukset väristävät kämmenessä. Pakko kokeilla korvallakin.

Kuorejärvellä tuntuu kuin joku sytyttäisi valot. Vaikutelma syntyy kellanruskeista ruohotuppaista, vihreistä sammalista ja punertavasta neulasmatosta. Mitä selvemmin värit erottuvat, sitä valoisamman oloinen maisema, sumussakin.

Sataa, kun teemme tulet. Järveltä henkäilevä koillistuuli toimii palkeina ja nuotio roihuaa lämpimänä ja kauniina. Asetamme muutaman halon tulen ympärille kuivumaan. Kun vesi poreilee pannussa ja ensimmäiset räiskäleet ruskistuvat, sade lakkaa.

Hämärä tihenee, kun jatkamme matkaa. Sumu muodostaa metsän eteen harsomaisen esiripun. Mitä sen takana tapahtuu? Painaako tikka päänsä siiven alle, lähteekö majava liikkeelle? Laskeutuuko hirvi makuulle, käpertyykö kettu levolle? Kuunteleeko pöllö myyrän taivallusta sammalikossa? Onko karhu saanut talvipesänsä valmiiksi?

Pimenee. Maiseman värit vaihtuvat mustiin ja harmaisiin. Polku kulkee enimmäkseen metsässä, mutta Kurkijärvestä polun viereen kurottaa Mäyrälahti. Pienet terävät aallot viriävät ja laantuvat järven tummalla pinnalla.

Juuri siinä kohdassa, juuri sillä hetkellä iskee tuttu tunne. Halu jäädä metsään. Unohtua tähän, sekoittua havupuiden latvuksia pyyhkivään tuuleen. Tuntea, että muutaman ohikiitävän hetken on maailmassa omalla paikallaan.

Advertisements
This entry was posted in luonto, reissut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s