Herkkusieniä hautausmaalta

Olen saanut sienioppini äidiltä ja isoäidiltä, joille oli itsestään selvää kerätä sienet talteen ja käyttää ne ruoaksi sekä tuoreeltaan että säilöttyinä.

Oppiäitini opettivat jättämään kaikki valkoiset sienet metsään. Näin emme vahingossakaan poimisi hengenvaarallista valkokärpässientä. Ainoa myönnytys tiukkaan linjaan oli koivuhapero. Sen nyt aina tunnistaa haperoksi, ja värikin on ennemmin vihertävä kuin valkoinen. 

Eräkoulussa tutustuin kuusenherkkusieneen – meillä on siis luonnonvaraisiakin herkkusieniä. Kuusenherkkusieni on valkoinen, mutta sen erottaa valkokärpässienestä muun muassa aniksen tuoksusta ja helttojen väristä.  Jos haluaa pelata varman päälle, voi jättää lakin illalla valkoiselle paperille ja tsekata aamulla, minkä väristä itiöpölyä paperilla on. Kuusenherkkusienellä se on tummanruskeaa, valkokärpässienellä valkoista.

Tänään bongasin kuusenherkkusieniä Kalevankankaan hautausmaalta. Toin saaliin tohkeissani kotiin; kohta ruokapöydässä höyryäisi sienipiirakka tai -munakas. Mutta äkkiä tutkailenkin sieniä epävarmana.

Onko sopivaa syödä hautausmaalta poimittuja sieniä, tai oliko asiallista edes poimia niitä sieltä? Alkaa tuntua, ettei ateria menisi alas kurkusta. Tällaisen tunteen voimakas herääminen kertoo kai tabun läsnäolosta. En osaa sitä tarkemmin tunnistaa tai ilmaista, mutta jos sienet olisivat löytyneet tavallisesta metsästä, ainoa tunne olisi innostus laittaa ne ruoaksi.

Entä ovatko sienet puhtaita? Poimintapaikka sijaitsee kaupungin keskustan tuntumassa, ohitse kulkee vilkkaasti liikennöity katu. Epäilyttää. Puhumattakaan tästä: Vaikka olen satavarma, että löytämäni sieni on kuusenherkkusieni, niin mitäs jos olenkin väärässä? Oppi valkoisten sienten välttämisestä on pinttynyt selkäytimeen, vaikka järki sanookin, että se on ollut vain suoranuottista, mutkia oikovaa turvallisuuden maksimointia.

This entry was posted in sienet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s