Iloja Kuhmoisten Isojärveltä

Ilo toiveen toteuttamisesta

Tuoksuu savu. Tuoksu tulee takista, rinkasta, makuupussista, retkihatusta – kaikesta, minkä olen levittänyt kuivumaan. Vietin viime yön ystävän kanssa Isojärvellä Vahterjärven uudella laavulla. Toive yöpymisestä syntyi toukokuun lopussa, kun ensimmäisen kerran osuin laavulle.

Vahterjärven laavu on paikassa, jossa on hyvä henki. Kaikissa ei ole. On paikkoja, joihin ei halua  jäädä ainakaan yksin, ja on paikkoja, jotka rohkaisevat viipymään ja palaamaan. Niissä paikoissa on yksinkin turvallinen ja viihtyisä olo.

Kun iltamyöhään odottelin unta makuupussin lämmössä nuotiota kuunnellen, tuli mieleen, että on siitä kyllä iloa, jos toiveiden mittakaava on sellainen, että ne voi oikeasti toteuttaa. On jotakin, mitä odottaa ja tavoitella. Tuntui myös hyvältä tajuta, että toiveensa ja niiden mittakaavan asettaa kukin itse, milloin yksin, milloin yhdessä.

… ja ystäväjuttelusta

Toiveen toteuttamisen lisäksi Isojärven-retkellä oli mukavinta juttelu. Olen viime vuosina tehnyt paljon sellaisia luontoreissuja, joissa asiantuntijuus on ollut keskeistä. On tullut opiskeltua lintuja ja kasveja; ilta-, ruoka- ja puhdekeskustelut ovat vaihdelleet viitasirkkalinnun käsisulkien peitinhöyhenistä metsä- ja peltokortteen määrityksiin.

Nautin luontoasiantuntijoiden kuuntelemisesta ja heiltä oppimisesta. Mutta lintujen, kasvien ja asiantuntijoiden vauhdissa unohtuu, miltä tuntuu jutella kaikessa rauhassa ihan jostain muusta.

Luonto on hieno ympäristö jutella niistä asioista, jotka ovat jääneet kaupunkiin, työmaalle, opiskeluihin – kaikkeen siihen elämään, joka ei välittömästi näy retkiympäristössä. Nuotion loimussa ja metsän sammaleisessa hiljaisuudessa tuli juteltua kirvisten ja sammalten sijaan ihmisestä: miehistä, naisista ja monenlaisista suhteista. 

… sekä koirasta ja  sadeihmisistä

Aamulla kahvitulia viritellessä alkoi sataa, ensin tihuttamalla, sitten pisaroimalla. Taivalsimme Vahterjärveltä Herettyyn Kuorejärven-reittiä. Kuorejärven laavulla kävimme Siiri-basenjin kanssa ystävyysottelun keitetyistä kananmunista. Siiri oli tavoitteissaan kohtelias, määrätietoinen ja sitkeä. Piste Siirille. Saimme kuitenkin silputtua munat omille leivillemme, siis tasapeli.

Siirin emäntä kertoi, että hänestä basenji on hyvä retkikoira – tämä tieto kiinnosti, koska etsin sellaista itselleni. Basenji on kestävä ja toisin kuin rottweilerin, jaksaisin kantaa sen pois metsästä, jos jotain sattuisi. Ja toisin kuin rottweiler, basenji ei herättäisi asiakkaissa pelkoa. Mutta ehkä kuitenkin haluaisin retkikoirani olevan basenjia suurempi.

Loppumatkasta kohtasimme sekä päivä- että yöretkeläisiä. Yllättävän moni oli lähtenyt retkelle sateisesta ja koleahkosta säästä huolimatta. Näen sieluni silmin, kuinka he ovat aamulla raottaneet verhoa, katsoneet ulos ja todenneet, että kappas, sataa – ja lähteneet metsään joka tapauksessa. Loistava asenne.

This entry was posted in reissut. Bookmark the permalink.

4 Responses to Iloja Kuhmoisten Isojärveltä

 1. talvicamino says:

  Basenjit, nuo Kongon lahja koirien ystäville, jodlaavat Youtubessa aika reippaasti. Tässä yksi Kummisetä-leffan teema:

  • Tuula says:

   Olipas esitys! Oma basenjini laulaisi varmaankin, että on meillä metsässä nuotiopiiri, ja se myös ulvoisi kanssani kuutamolle – eihän tuollaista jodlaamisen lahjaa voi päästää harakoille. Mutta mutta…. kun kuvittelenkin kissojen ja basenjin yhdessä luomaa äänimaisemaa, alkaa hirvittää. Ei itseni, vaan naapureiden takia. Basenji, jos mikä, varmasti oppisi niiltä naukumisen alle aikayksikön, ja epäilemättä se virittäisi siihen pientä basenjilisää.

 2. talvicamino says:

  Miksihän ne jodlaavat? Netissä näyttää, että mikä tahansa ääni – känny, piano, torvi – saa basenjit molisemaan aivan tolkuttomasti. Onko se sosiaalista osallistumista laumqn toimintaan vai torjuuko koira muita ääniä jodlailulla?

  • Tuula says:

   Enpä tiedä, mutta on meilläkin ollut koiria, jotka alkavat jodlata, kun kuulevat viulunsoittoa. Jospa elämä vain laulattaa yksiä enemmän kuin toisia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s