Chilejä – miten sosiaalista!

Parvekelaatikossa kasvaa  topakka paririvi Bolivian Rainbow -chilejä. Kukat ovat violetteja, ja niin on hedelmäkin, aluksi. Sitten se käy läpi erinäisiä värejä päätyen lopulta kai punaiseksi. Nämä ovat ensimmäiset chilini, ja kasvatan ne siksi, että lähipiirissä on pari innokasta chilien harrastajaa.

Toiselta loppui kevättalvella kasvatustila, joten hän kiikutti ylimääräisiä chilejään äidilleni, joka puolestaan toukokuussa antoi taimistaan liiat minulle.

Chilien myötä havahduin siihen, kuinka lähipiirin ja kavereiden harrastukset läikkyvät muidenkin elämään. Ympärillä on usein jotakin, joka muistuttaa heidän kiinnostuksistaan. Aina, kun hoivaan chilejäni, muistan niiden tarinan ja sen, keneltä ne alkujaan ovat.

Ilmakehä ja avaruus lakkasivat olemasta pelkkää ilmaa ja avaruutta, kun tutustuin halojen ja tähtien harrastajaan, joka tuntee myös pilvet kuin omat taskunsa. Lumihiutaleetkaan eivät enää ole vain hihalle sulavia hitusia, vaan kiehtovia kidemuodostelmia. Aina, kun näen haloja tai ihmettelen ilmakehän ilmiöitä, muistan halokaverini.

Tai otetaan kalastus. Veljenpoikani ansiosta ymmärrän, että kalastaminen on taitolaji eikä onnenkauppaa. Siinä missä itse näen järven, hän näkee kalalajien elinympäristöjä, ja siinä missä itse liottelen pilkkiä avannossa niitä näitä funtsaillen, hän kalastaa. Aina, kun kävelen työmatkallani kalastustarvikekaupan ohitse, muistan veljenpoikani.

Äh, alan kuulostaa Tapio Rautavaaran Korttipakalta. Joka tapauksessa asialleen antautuneita kavereita on kiva kuunnella ja katsella – silloinkin, kun ei ymmärrä heidän puheistaan puoliakaan. Ja joka tapauksessa on mukavaa, että heidän innostuksestaan kulkeutuu pieniä jälkiä omaankin elämään.

This entry was posted in kasvit. Bookmark the permalink.

2 Responses to Chilejä – miten sosiaalista!

  1. Marja says:

    Niinpäs! Aina kun en tunnista lintua, muistan sinut. Muistan sinut hyvin usein.

  2. Tuula says:

    Kiitos, sait minut nauramaan ääneen ja hymyilemään pitkään!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s