Kyselyikä

Viime havainnot linturintamalla ovat muistuttaneet siitä, että mitä enemmän johonkin asiaan tutustuu, sitä vähemmän siitä tietää tietävänsä. Mitä enemmän kiinnostus syvenee, sitä tarkemmin pystyy osoittamaan kohtia, joissa tiedot ovat heiveröisimmillään. Tulee palautetuksi kyselyikään, alituisen ihmettelyn tilaan. Kolme esimerkkiä.

Tervapääskyn varttuminen parvekkeeni suojassa jätti kysymyksiä. Lähtevätkö poikaset pesästä jokseenkin lentokykyisinä ja palaavatko emot tai poikanen pesimään samaan paikkaan? Entä pitääkö paikkansa, että tervapääsky syö, nukkuu ja parittelee ilmassa ja on ”maakosketuksessa” vain hautoessaan? Onko totta, ettei maahan joutunut tervapääsky pääse lentoon?

Toinen esimerkki. Helteen vuoksi on tullut vietettyä aikaa parvekkeella, ja siinä lueskelun lomassa olen huomannut, että kello 23:n maissa sadat lokit lentävät ylitse kaupunginosan etelälaitaa Oriveden – Kangasalan suunnasta Nokian – Ylöjärven suuntaan. Mistä iltalennossa on kysymys? Viettävätkö lokit päivän Tarastenjärven kaatopaikalla ja lentävät yöksi toisaalle? Minne? Miksi? Millä tavalla ne viettävät yönsä?

Kolmantena koskelo. Kun eilisiltana istuin Nässyn rannalla ”koskelokalliolla”, eteeni uiskenteli aikuinen koskelo. Se nousi kivelle, suki höyhenistönsä, painoi päänsä siiven alle ja nukkui puolisen tuntia, kunnes laskeutui taas uimasille. Voi jos olisin voinut kysellä! Olisin selvittänyt, onko tämä yksilö mahdollisesti sama emolintu, joka pari viikkoa sitten kalasteli tässä paikassa kahden poikasen kanssa. Ja mitä sen jälkeen on tapahtunut? Huomasin, etten myöskään tiedä, missä vaiheessa ja millä tavalla koskelonpoikaset itsenäistyvät. Jäävätkö ne parveksi emojen seuraan? Olen etenkin syksyisin nähnyt koskeloiden kalastavan parvissa – miten parvet muodostuvat ja ovatko ne pysyviä?

Niitä kysymyksiä, joihin vastaus on löydettävissä, ei voi jättää ilmaan. Usein vastaukset herättävät uusia kysymyksiä. Näinhän se menee. Vähin erin harrastus ottaa ohjat, ajaa itseään yhä syvemmälle mieleen ja toimintaan, pyörteeseen, josta ei voi eikä halua tulla pois.

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s