Asuu pääskyjen kanssa

Seinän kolossa parvekkeen katonrajassa pesii tervapääsky. Huomasin uudet kämppikseni pari päivää sitten, kun emot kävivät ruokkimassa poikasta. Emojen poistuttua poikanen kurkki pesän laidalla. Kissat jähmettyivät epäuskoisina paikoilleen.

Tervapääskysten sirinä ja kaartuileva taitolento kaupungin taivaalla tuovat kesän. Päivänä, jona sirppisiivet lähtevät kohti Afrikkaa, kesä kääntyy auttamattomasti syksyn suuntaan.

Minulla on muisto vahingoittuneesta tervapääskystä, jolle parikymppisenä koetin löytää apua. Muistan kuinka matkustin liikennelaitoksen bussissa lintu nahkatakkini taskusta kurkkien. Sen täytyi stressata sitä valtavasti. Nykyisin toimisin toisin.

Kämppikseni aiheuttavat pieniä erityisjärjestelyjä, vaikka asuvatkin ulkoseinän puolella. Kun avaan kissoille parvekkeen oven, menen ensin itse ulos. Tsekkaan, ettei poikanen ole mätkähtänyt pesästä alas. Pidän kissoja tavallista tarkemmin silmällä. Ja vaikka näyttää siltä, etteivät emot ole niistä ja minusta moksiskaan, oleskelemme parvekkeella vähemmän kuin ennen. Kotiimme on julistettu pesimärauha.

This entry was posted in linnut. Bookmark the permalink.

4 Responses to Asuu pääskyjen kanssa

 1. talvicamino says:

  Millaista sirinää nämä uudet kämppikset pitävät? Kuuluko se ihan sisälle? Ja mihin ne ovat saaneet sen pesän tehtyä? Onko siinä jokin tukipuu parvekkeessa tms?

  • Tuula says:

   Hyvin ovat hiljaisia, elleivät peräti salaperäisiä. Emot pitävät kauempana lentäessään tavallista tervapääskyjen sirinää, mutta pesällä ne käyvät todella hiljaa, ja ne huomaa joskus vain tummasta häivähdyksestä jossain katseen laitamilla. Mukula on myös hiljainen kaveri. Joskus huomaan vain kissojen reaktioista (jähmettynyt tuijotus yläilmoihin), että pesällä tapahtuu jotain. Pesä on kolossa, joka on talon rakentamisen yhteydessä jäänyt parvekkeen katon ja seinän yhtymäkohtaan, sen huomaa ulospäin vain, jos osaa sillä silmällä katsoa. Vähän kuin lentäisivät kallionkoloon. Minusta huikein on ajatus hautomisvaiheesta. Kun olemme kissojen kanssa touhunneet parvekkeella, jompi kumpi emoista on koko ajan ollut pesässä hautomassa.

 2. Marja says:

  Elätte jännittäviä aikoja. Toivottavasti pesintä onnistuu. Muista: vaikka joku poikasista löytyisikin parvekkeelta kuolleena , niin osa pääsee varmasti matkaan. Vievät kesän mukanaan, mutta tuovat sen ensi vuonna taas.

  • Tuula says:

   Poikanen lähti tänään. Olisi kiva tietää, tuleeko se vielä nukkumaan pesälle, vai onko se nyt kokonaan poissa. Oli ihanaa nähdä, kuinka voimakas ja valmis se oli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s