Lundi og gráspör

Sain yllättäen hyppysiini viehättävän, mutta matkakuumetta nostattavan kartan, Fuglakort Íslandsin, lintukartan Islannista. Kartassa on 70 suurehkoa ja selkeää piirrosta saaren linnuista, kukin perustiedoin omassa ruudussaan. Pienemmin kuvin ja nimeltä esitellään fargestir, vetrargestir og flaeingsfuglar eli migrants, winter visitors and vagrants, joita on nelisenkymmentä. 

Moni kartan lajeista on tuttu Suomestakin. Joitakin pitäisi mennä Islantiin katsomaan, esimerkiksi lunnia, lundi islanniksi. Lunnin, kuten muidenkin lintujen, ruudussa on kartta, josta näkee linnun esiintymisalueet. Lunnitietoja: merilintu, muuttolintu, talvivieras, suojeltu tiettyinä aikoina, regular breeder. Ruudussa on myös kuva ja tietoja lunnin munasta.

Lunnin ohella olisi hauska nähdä ainakin straumönd, virta-alli. Olisin tohkeissani myös seuraavista: teista (riskilä),  álka (ruokki), langvía (etelänkiisla), stuttnefja (pohjankiisla). Kolme ensimmäistä ovat tuttuja Suomenlahdeltakin, Haveröreniltä, mutta olisihan elämys tarkkailla  niitä Islannissa.  

Kaikkien kartassa esiintyvien lintujen islanninkielisiä nimiä en voi näppikselläni kirjoittaa – puuttuu se väärinpäin kiepautetun kuutosen näköinen kirjain – mutta niitä olisi kiehtovaa nähdä yhtä kaikki. Näitä ovat pikkuruokki, vesipääsky ja isovesipääsky.

Katsotaanpas sitten pöllöt. Löytyy brandugla, suopöllö, ja tunturipöllö, jonka islantilaiseen nimeen näppis ei taivu. Kartasta ei ilmene, onko tunturipöllö Islannissa muuttolintu, talvivieras vai vaeltaja. Laitan listalle vielä smyrillin, ampuhaukan. 

Kuvassa lundi on maríuerlan, västäräkin, ja krían eli lapintiiran välissä. Otsikon gráspör tarkoittaa varpusta. Sen ruudussa on symboli, jossa  lintu heiluttaa valkoista lippua. Islannissa varpunen on siis suojeltu.

Fuglakort Íslandsin karttakuvien perusteella kannattaisi oikeastaan kiertää koko saari toivelajit nähdäkseen. Varaisin aikaa kuukauden. Viikko olisi liian vähän, kaksikin. Kolme viikkoa? No, siinä ja siinä – mutta kuukausi, hmm… kiireettömän täydellistä.

Advertisements
This entry was posted in linnut, reissut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s