Flaksilla ja ilman

Kotimaan luonto -kirja neuvoo aloittelevaa lintuharrastajaa: ”Muista vielä, että vaikka välillä voi tuntua, etteivät lintuharrastajat ole Suomessa kovin sosiaalisia, kannattaa retkeilypaikoilla silti yrittää pientä keskustelua ja näin nappailla tiedonmurusia muilta harrastajilta.”

Juuri epäsosiaaliseen vaikutelmaan kiinnitin itsekin huomiota aloitellessani lintuharrastusta. Jos samaan paikkaan osuu useampi lintujen tarkkailija, tervehditään nyökkäyksellä tai silmien räpsäytyksellä, sitten vajotaan yksityiseen tarkkailurauhaan.

Samoissa porukoissa vuosi toisensa jälkeen kulkevat harrastajat eivät välttämättä koskaan tule tietämään toisistaan edes etunimeä. Silti linnut yhdistävät, ja kasvotutut voi jo muutamassa vuodessa kokea hyviksi kavereiksi. Heihin vain ei saa yhteyttä ennen kuin taas osuu samoille paikoille.

Viihdyn lintuporukoissa. On hienoa vaieta yhdessä. On miellyttävää, että jos puhutaan, puhutaan linnuista. Hiljaisuus ei ole mököttämistä. Lähellä staijaavalta voi aina kysyä. Hän vastaa, jos osaa. Kuuluu myös tapoihin, että epätavallisista havainnoista kerrotaan muille, ihmetellään ja määritetään yhdessä, soitetaan ehkä kaverille (jos numero on tiedossa) ja ilmoitetaan Tiiraan.

”Epäromanttisempaa harrastusta saa hakea”, puuskahti eräs läheiseni, kun kuvailin hänelle lintuharrastajien tapaa olla yhdessä itsekseen. Jos hakee hänen tarkoittamaansa sosiaalista sutinaa, ei ehkä kannata investoida ruovikossa seisoskeluun. Voi mennä baariin. “Mutta missä harrastuksissa sitten käy flaksi ja kellä”, oli kuitenkin pakko kysyä. 

Hän vastasi, että esimerkiksi  palveluskoiraharrastajien kokoontumisissa voi olla romanttisesti virittynyt ilmapiiri, etenkin jos kokoontumiset kestävät pitempään ja asutaan teltoissa. Leiriolot, koirat ja yhdessä tekeminen kuulemma edistävät sosiaalista vuorovaikutusta. ”Ainakin maalimiehillä käy flaksi.”

On vaikea kuvitella flaksinäkökulmaa lintuharrastajien kokoontumisiin, vaikka asuttaisiin viikko teltoissa. Kun leirin yli lentää lintu, kaikki muu saa jäädä (itse asiassa kaikki muu on saanut jäädä jo kotoa lähtiessä). Kuten tiedetään, leirin yli lentelee lintuja hyvässä lykyssä tasaisena virtana – ja nimenomaan se on meille lintujen tarkkailijoille sitä hyvää lykkyä.

Läheiseni mielestä flaksi liittyy korkeaan statukseen. Harrastuksen parissa pitää siis syntyä selkeitä hierarkioita ja vakiintuneita käsityksiä siitä, kuka on joku. Siitäpä hänelle muistuivat mieleen laskuvarjohyppääjät. Myös heidän kokoontumisissaan  esiintyy pariutumista edistävää oheistoimintaa. ”Etenkin hyppymestarit ovat suosittuja.”

Lintupiireissä hyppymestarit ovat suosittuja vain, jos ne eivät ääntele puhumalla ja niillä on päässä nokka, siivet kyljissä ja pyrstö perässään.

This entry was posted in ihmiset, linnut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s