Maalaisromantiikkaa ja perinneviljelyä

 Romantiikka ensin…

Kävin tarkistamassa tilukset, puolen aarin kasvimaan, 4H:lta vuokratun. Matka palstalle on kuin vanhasta suomalaisesta elokuvasta. Pyöräillen taival kulkee kapoista soratietä kuin kujaa, jota reunustavat violettina kukkivat syreenit ja valkokukkaiset pihlajat. Kuja taukoaa hetkeksi keltaisen, puurakenteisen pikkukoulun kohdalla. Raidallinen kissa vaaniskelee harakkaa, joka kissan iloksi hypähtää pari kertaa säksättäen ilmaan syventyäkseen taas puuhiinsa.

Syreenien ja pihlajien siimeksessä rehottavat vihreinä vyöryinä erilaiset ruohot, timotei, koiranheinä, lupiini, niittynätkelmä, hiirenvirna, aitovirna, metsäkurjenpolvi ja vielä kukkimaton pietaryrtti. Kesemmällä alkavat erottua ohdakkeet, mesiangervo ja apilat. Nyt kaikkea peittävät henkäyksenkeveänä huntuna lukuisten koiranputkien valkoiset kukinnot.

Metsäosuuksilla kasvaa kuusia ja mäntyjä. Kuusten katveessa maan peittää hennonvihreä, harsoinen metsäkortematto, jonka lomasta kurottelevat alvejuuret kuin strutsin pyrstösulat. Karikkeista maanpintaa varjostavat sananjalat ja pihlajantaimet, mutta kielot ja kalliokielot ehtivät kukkia ennen kuin muu kasvillisuus yltää niitä varjostamaan. Rinnepaikoissa mäkitervakot puhkuvat purppuraisina metsämansikoiden valkeassa kukkameressä.

Suomi-filmin vaikutelmaa tehostaa kulkupelini, vanha, musta ja vaihteeton polkupyörä. Runkoon ruuvattu metallilaatta paljastaa ainakin rungon olevan Rautaruukin tuotantoa. Hameen sotkeutumista takapyörän pinnojen väliin on aikoinaan estänyt verkko. Kun se alkoi vanhuuttaan repsahdella, poistin sen kokonaan. Uusi on hankkimatta, sen verran harvakseltaan tulee pyöräiltyä hameessa.

Hykerryttävintä kasvimaassa on, että kaikki tämä maalaisromantiikka on saavutettavissa vain kivenheiton päässä kaupungin keskustasta.

…sitten perinne

Kaikki, minkä olen kasvimaan perustamisesta, hoitamisesta ja sadonkorjuusta oppinut, on peräisin äidiltä ja isoäidiltä ja heidän kauttaan vanhemmilta sukupolvilta. Sipulit ovat lajiketta, jota jo isoäiti pisteli touko-kesäkuun vaihteessa kasvimaalleen. Edeltävien naispolvien tapaan liotan sipuleita ennen istuttamista vuorokauden ajan puutuhkan ja veden seoksessa. Tämän pitäisi taata terve sato.

Lapsuudenkodissani on yhä edellisiltä sukupolvilta periytynyttä perunalajiketta, jota kutsumme koruttomasti kesäperunaksi, erotukseksi talviperunasta. Kesäperuna on punainen ja ohutkuorinen, talviperuna valkeahko, kuoreltaan jämäkämpi ja säilyy kellarissa kesäperunaa paremmin. Molemmat lajikkeet lienevät täysin maatiaisia.

Kylvin kasvimaani kesäkuun alkupäivinä. Toisin kuin äitini ja isoäitini, en tullut katsoneeksi kalenterista – oikeaoppisesti pitäisi katsoa Almanakasta – missä vaiheessa kuu oli. Heidän oppiensa mukaan kylvöt ja istutukset ajoitetaan niiksi päiviksi, kun kuu on nouseva, eli hyvissä ajoin ennen täysikuuta.

Tilli, pinaatti, jäävuorisalaatti ja herne näyttävät lupaavilta, samoin sipulit, papukin menettelee. Erotin palstani naapurin palstasta kylvämällä rajavyöhykkeelle hajuhernettä, sekin on itänyt. Sen sijaan basilikasta, persiljasta tai ruohosipulista ei näy edes sirkkalehden häivähdystä, ja vaikka munakoisoja katselisi kuinka hyväntahtoisin silmin, kukoistaviksi niitä ei voi kutsua.

Tarkistetaanpa kalenterista. No niin, kuu oli vähenemään päin kasvimaata viritellessäni, täysikuusta oli aikaa tuossa vaiheessa runsas viikko. Aijai. Näen sieluni silmin isoäitini pyörittelemässä päätään suu viivana, harmaissa silmissään tiukka katse. Tällaisen virheen voi korjata vasta ensi kesänä. Toisaalta hän saattoi myös sanoa joistakin asioista, että ”hänes’ on”. Se tarkoitti, että näitähän sattuu, ei hätää. Hänes’ on.

This entry was posted in ihmiset, kasvit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s