Ristivetoa Liminganlahdelta

Kun sekä linnut että kasvit kuuluvat kiinnostuksen kohteisiin, Liminganlahden kaltaisella kosteikolla on vaikea päättää, minne silmänsä loisi. Jos katsoo maahan, voi jäädä lintuja näkemättä. Jos skannaa maastoa maanpinnasta ylöspäin, jää kasveja hoksaamatta. Kuvassa on muuten raate, kauneutensa vuoksi. Raate viihtyy myös eteläisessä Suomessa.

Onneksi kasvien äärelle kumartunutkin kuulee lintujen äänet. Pään päältä kantautuvat tutut äänet, kuten taivaanvuohen mäkätys tai lehtokurpan kurputus, eivät välttämättä enää kesäkuun kynnyksellä saa katsetta haromaan taivasta, vaan annapa olla, jos rantapusikosta pärähtää käyntiin kerttusten rätinä.

 Pitkä ajomatka nosti esille toisenkinlaista intressien ristivetoa. Viikonloppuun mahdutettu ajo Tampere – Espoo – Oulu (– Liminganlahti – Oulu) – Tampere kesti yhteensä 18,5 tuntia. Urakassa auttaa, jos pitää matka-ajosta, ja satun pitämään. Omatunto kuitenkin nakuttaa autoilusta. Tiukassa paikassa voisin luopua siitä, mutta luonnosta luopuminen merkitsisi elämisestä luopumista. Toistaiseksi siedän ristiriitaista tunnetta ja omantunnon nakutusta. Vaimennan omaatuntoa siten, että en juuri aja kotikaupungissa, vaan kävelen, pyöräilen ja käytän bussia. Reissaan paljon junalla ja linja-autolla. Mutta koko ajan nakuttaa.

Joka tapauksessa tuntuu mukavalta, kun alla on jouhevasti kulkeva, turvallinen auto, tie on ajokelpoinen, maisemat vaihtelevat, taivas hehkuu toisinaan sinisenä, toisinaan poutapilvien pumpulissa, joskus lyijynharmaana tai mustikansinisenä; sää vaihtelee, soittimessa soi musiikki, jonka on itse tai matkaseuran kanssa valinnut. Tauot, reitit ja  muutokset ovat omia päätöksiä. Jos on seuraa, voi jutella tai olla hiljaa. Hienointa ovat hetket, kun lähdöstä on aikaa, mutta perillekin vielä matkaa. Se osuus matkasta on olemista ei-missään. Se on tila, jossa on vain oltava hetkessä, ja se jos mikä rentouttaa.

Liminganlahdesta tarkemmin Retket ja reissut 2010 -otsikon alla.

Advertisements
This entry was posted in linnut, luonto, reissut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s