Terveisiä Utöstä

Viikko omissa oloissa Utön saariluonnossa tuntuu rauhana, tyyneytenä.

Paluu kaupungin äänimaisemaan oli sokki, mutta muuten kaupungin meno ei kosketa. Havaitsen ihmisten kiireisyyden ja määrätietoisuuden, tiheästi toistuvat odottamisen hetket liikennevaloissa, pysäkeillä ja jonoissa; tajuan aikataulujen, sääntöjen ja sopimusten määräävyyden. Mutta katson tätä kaikkea kuin suojaavan, läpinäkyvän seinän läpi. Kuin vieraan silmin, en osallisen. Ilmiselvää Utön vaikutusta.

Utön luonto on kokemus, jota on vaikea pilkkoa järjen avulla. Tietenkin voi miettiä kallioiden painanteisiin syntyneiden lammikoiden ekosysteemejä tai vaikka lintujen muuttoreitteihin ja suunnistamiseen vaikuttavia tekijöitä. Voi kertailla ja kartuttaa tietoja havaitsemiensa lintujen heimoista, suvuista, lajeista ja alalajeista. Voi tarkkailla erinimisten pilvimuodostelmien syntymistä ja tutkia sääilmiöiden mekanismeja mökin kirjahyllystä löytyvästä kirjasta.

Tätä kaikkea ja paljon muuta voi tehdä, mutta viikko Utön luonnossa oli ennen kaikkea aistien ja välittömien kokemusten viikko, seitsemän päivää tässä ja nyt. Kokemuksista lisää retkikertomuksessa Retket ja reissut 2010 -otsikon alla.

Advertisements
This entry was posted in luonto, reissut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s