Lehdistökatsaus, tunteella

Vuonna 1980 luontokuvaamisen aloittanut Antti Koli kertoo luontoon ja kuvaamiseen liittyvistä ajatuksistaan Hesarissa 7.5.2010. Hän on pitänyt parikymmentä näyttelyä, kaikki kuvat kotinurkilta. Autoton Koli ei reissaa kauas erämaahan kyttäämään karhuja. Lehden mukaan hän sanoo: ”Maailmassa on (…) miljoona karhukuvaa, mutta paljon vähemmän talitiaisia.” Ja: ”Haluan kääntää huomion lähiluontoon ja muistuttaa, että se voi parantaa arkemme laatua.”

Hän kertoo olleensa parikymppisenä luontoon tieteellisesti suuntautunut älypää, mutta alkaneensa muuatta, yhtä ja samaa, puroa kuvatessaan suhtautua luontoon tunteenomaisesti. ”Se vapautti omaakin tunne-elämääni”, hän sanoo.

Juttu kirvoitti monta näin on! -nyökkäystä. On mykistävää, miten paljon lähiluonnossa on. Itselleni hitaimmin perille menneitä luonnon läksyjä on ollut, että suuret elämykset, ajatteluun ja asenteisiin vaikuttavat kokemukset ja syvät ihmetyksen tunteet eivät edellytä lähtemistä kauas, muualle, toisaalle. Spektaakkelit ovat kädenojentaman päässä. Ehkä tarvitaan vain läsnäoloa ja mittakaavan vaihtamista.

Kolin sitaatti tunteenomaisesti luontoon suhtautumisesta ja sen aiheuttamasta tunne-elämän vapautumisesta herättää halun kommentoida. Hesarin jutusta ei ilmene, mitä Koli tarkoittaa, mutta uskon, mitä hän sanoo.

Oma kokemukseni on, että luonnon herättämät tunteet ovat suoraviivaisia ja sillä tavalla puhtaita, ettei niihin sisälly ehtoja, vaatimuksia eikä odotuksia vastavuoroisuudesta. Pelko, ihmetys, onnellisuus, ilo, ikävä, jännitys, suru, rakkaus – luontoon liittyessään ne ovat pelkistettyjä ja vapaita tunteita. Kenties ne sitten sellaisina voivat vapauttaa ihmisen muutakin tunne-elämää, mene ja tiedä.

Advertisements
This entry was posted in luonto. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s