Tuliaisia Etelä-Karjalasta

1. Kulttuurierot – totta vai tarua

Hämäläiseen pintamultaan juurtuneena eteläkarjalaisena tulee hoksanneeksi tilanteita, joiden helposti ajattelisi kuvastavan kulttuurieroja, tai ehkä eroja mielenlaadussa.

Kouvolan asema 4.5.2010, linja-autoon nousee pikkuruinen, hopeahapsinen mummo kuin suoraan Opri ja Oleksi -näytelmästä, kommentoi räntäistä säätä kuljettajalle:
– Tää sää on miu sydämee ast kylmä!
Autosta poistuessaan heläyttää kirkkaalla äänellä kuin Hopeahapset-kuoron soolotähti:
– Kiitoksii kyyvist!

Sama auto, kyytiin tulee asiakas, jolla on kortti, ei käteistä.
Asiakas: Käypiks kortti?
Kuljettaja: Miul ei oo konetta, kyl siun rahal pitäs maksaa.
A: Jaa… voinks mie käyvä tuol nostamas, ootat sie? (Lähirakennuksessa on automaatti.)
K: No mie pari minuuttii oottelen, käy nostamas.
Me kaikki odottelimme, ymmärtäväisesti. 

Lappeenrannan aseman kahvila, 5.5. aamu. Vitriinissä muoviin tiukasti käärittyjä, apeita sämpylöitä. Pitäisi evästellä, edessä pitkä päivä. Myyjä kiirehtii keittiön puolelta innoissaan:
– Mie justiisa leivoin uusii sämpylöit, ne on tuol keittiös, iha lämpösii. Tekisinks mie siul sellasen, ottasit sie? Juustol vai kinkul vai kummalkii? Paprikal vai tomaatil?
Ennen kuin ehdin kunnolla edes ymmärtää, myyjä pyyhältää keittiöön, viipottaa tuossa tuokiossa takaisin ja laskee pöydälle muhkean viritelmän, jolla jaksaa kauas iltapäivään.

 2. Lihaton lihapiirakka

Harvemmin tulee syötyä lihatonta lihapiirakkaa keskellä kaupunkia kodassa vuolaan virran varrella, mutta Imatrallapa tuli, Ritikanrannassa. Paikan nimi on Makkarabaari, ulospäin normisnagari, mutta ravintolasalina kota, vieressä virtaa Vuoksi, ruokalista käy muillekin kuin vannoutuneille makkaran ystäville. Lihaton lihapiirakka-annos on nimeltään Nemo, täytteenä savustettua lohta ja kananmuna ynnä tilpehöörit. Vety ja atomi Lappeenrannassa, nyt voisitte vaikka vapista!

 3. Parilla neliöllä paljon

Joitakin vuosia sitten luontovalokuvaaja piti luennon kuvaamistaan linnuista. Lajeja oli runsaasti, harvinaisiakin. Kaikki kuvat oli otettu kymmenen kilometrin säteellä hänen kotitalostaan. Tämä tuli mieleen 4.5. myöhään illalla majapaikan pihalla. Pihan ylitse lensi lehtokurppa, pitkä nokka, palleroinen olemus, pääasiallisena viestinä kurp-kurp: kurp-kurp. Samaan aikaan taivaalla mäkätti taivaanvuohi, naapurin pellolla laulelivat kuovit ja lähijärvellä joutsenet. Kotijärvellä puhalteli kaulushaikara, kuikat huusivat, järven takana kukkui käki. Yksi laulurastas jossain kauempana, samaten punarinta kaukana. Seuraavana iltana talviturkin heittämistä säesti vimmainen sammakoiden kurnutus ja pulputus, jonka lomassa soivat telkänsiivet.

4. Humalat retkikiesissä

Ystävältä ostettu Retkiauto toi mukavasti kotiin takapenkillä huojahtelevat humalan-, tomaatin- ja chilintaimet. Ystävän mielestä sininen kiituri on ykkösvaihtoehto myös kanankakan kuljettamiseen, jahka vuokraviljelypalsta tulee kesän myötä käyttöön. Sinne asti kasvimaan ja puutarhan virkaa tekee parveke, jonne kasvilasti on sijoittumassa. Kissat testasivat humalan, chiliin ne eivät koskeneet, ja tomaateista ne kavahtavat pelkkää hajuakin. Testikoodit ovat OHE (oksettaa heti), OEY (oksettaa ensi yönä), OHU (oksettaa huomenna) ja OHO-EO (oho, eipä okseta). Elleivät näppylävarpaat ole laatanneet salaa, rohdoskasvi humalalla ei ole sivuvaikutuksia. Eikä kannata kysyä, miksi kissat syövät kasveja, vaikka touhu usein saa ne oksentamaan. Ehkä juuri siksi. Tai sitten kukaan ei tiedä. Nehän ovat kissoja.

This entry was posted in ihmiset, kissat, linnut, luonto, reissut, valokuvaaminen. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tuliaisia Etelä-Karjalasta

  1. Karjala tyttöi says:

    Myö ollaakii aika mukavii, ja syyvvää hyväst! Tuuha taas toisekii kerra ko on kerra auto allais.

    • harnakka says:

      Kiitos, yle aikaaha mie oon tulos mut ensteks pittää keretä sin sun tän, sutinaks män taas. Mut kyl mie sinkii viel ehätän, katotaa. Pysykää mukavin, pistelkää herkkui ja nauttikaa kesäst. Ja muistakaa, et sää on vaa olosuhe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s